woensdag, oktober 08, 2003

Waarom rode wijn zo gezond is.

Als een bom sloeg het in.
Dokter Serge Renaud lichtte in het CBS – programma: “60 Minutes” een studie toe.
In Frankrijk en in diverse mediterrane landen had men 40% minder hartaanvallen geregistreerd dan in de VS.
Verder onderzoek toonde aan dat naast de mediterrane eetgewoonten het regelmatige drinken van beperkte hoeveelheden rode wijn hiervoor verantwoordelijk is. In kleine hoeveelheden kan alcohol dankzij zijn bloedverdunnende en stimulerende werking positieve effecten hebben. Rode wijn bevat bovendien polyfenolen, die oxidatieverminderende eigenschappen hebben. Ze versterken de bloedvaten, voorkomen bloedstolling en dragen bij in de strijd tegen vrije radicalen, zo bleek uit onderzoek van werking van rode wijn op kanker en Alzheimer.

Tot slot, de bekendste van de duizend bestanddelen die wijn bevat zijn behalve water, alcohol en restsuikers:

Concentratie vitamine (in mg/l)

Vitamines Most Wijn
Ascorbinezuur    
(vitamine C) 38-95 0
     
Thiamine    
(vitamine B1) 0,10- 0,5 0,04-0,05
     
Riboflavine    
(vitamineB2) 0,003-0,08 0,008-0,3
     
Pantotheenzuur    
(vitamine B50) 0,5-1 0,4-1,2
     
Pyridoxine    
(vitamine B6) 0,3-0,5 0,2-0,5
     
Concentratie mineralen (in g/l)    
  Most Wijn
     
Kalium 1- 2,5 0,7- 1,5
     
Calcium 0,04-2,5 0,01-0,2
     
Magnesium 0,05-0,2 0,05-0,2
     
Sodium 0,002-0,25 0,002-0,25
     
IJzer 0,002-0,005 0,002-0,02
     
Fosfor 0,08- 0,5 0,03- 0,9
     
Mangaan 0- 0,05 0- 0,05
     
     
Concentratie polyfynolen (in g/l)    
  Most Wijn
     
Anthocyanen 0,004-0,9 0- 0,5
Flavine sporen 0- 0,05
Tannine 0,1- 1,5 0,1-5


Jongens, jongens kijk toch eens naar die gegevens!
Wat een dope zeg!

Blijf innemen mannen, ik wist wel dat we goed bezig waren!

Geen opmerkingen: