donderdag, november 27, 2003

Onder het lopen al eens vaker klachten gehoord van medesporters. Plantair fasciites is echt een “draak” van een blessure.
Nu een goed bericht vanuit “runnersworld” voor onze geplaagde lopers. Of je echte - genoot (te) het nu wel of niet leuk vindt je zal een sok aan moeten in bed! En eentje nog wel helemaal uit Straatsburg. Wat? Ja, je leest het goed.

Tekst: Ysbrand Visser (Runnersworld)

Voor lopers die klachten hebben aan de onderkant van de voet, is er nu een opmerkelijke remedie: een 'sok uit Straatsburg'. Het peesblad onder de voet, dat de hiel met de tenen verbindt, staat vaak onder te grote spanning. Deze peesplaat kan verrekken, inscheuren en/of ontsteken, en dat alles onder de noemer plantair fasciitis. Als er maar even klachten zijn (meestal in de buurt van de hiel), is lopen geen pretje en soms weken tot maanden niet meer mogelijk. Het gemis aan goede steun in de loopschoen, onder de voetholte, is vaak debet aan de problemen.
Veel therapieën kunnen worden losgelaten op de kwaal, die meteen al 's ochtends bij het opstaan pijn geeft. Een bijzonder product uit de Verenigde Staten heeft inmiddels ook zijn waarde bewezen: de Strassburg Sock. De lange kous is ontworpen om het pijnlijke peesblad continu op spanning te houden. Dat bereikt u door de kous 's nachts tijdens het slapen te dragen. Daarmee wordt de ochtendpijn verzacht en de periode van genezing verkort.
De kous bestaat uit een cilindervormig breiwerkje en twee verstelbare banden. De ene band loopt van de tenen naar de andere band om de knie en trekt de tenen omhoog, waardoor de voet in een opgetrokken positie blijft. Het systeem laat overigens wel enige ruimte om te bewegen, zodat de voet gewrichten niet al te zeer worden gefixeerd. Een wetenschappelijk onderzoek dat de waarde van de kous beschreef, is gepubliceerd in de Journalof Foot and Ankle Surgery (juli/augustus 2002).
Voor zover bekend is het product niet in Europa te koop, zodat u het internet op moet (kan internationaal worden verzonden). U kunt de bestelling faxen, doorbellen of e-mailen. Er zijn twee maten verkrijgbaar.

Sok

Geen opmerkingen: